Något som många ungdomar tycker är svårt nu för tiden är att välja gymnasieskola och vilken inriktning man vill gå. Det är självklart ett svårt beslut som är viktigt för din kommande jobbkarriär. Vi kommer nu att prata lite om hur man kan tänka när man ska välja gymnasieskola och speciellt vad man kan tänka på när man ska välja inriktning på gymnsieskolan.

Det första som du behöver fundera över är vart i landet du vill gå i skolan, vill du gå gymnasiet på hemmaplan eller vill du gå någon annanstans? När du har bestämt dig för vart i landet du vill gå är det bra att börja titta vilka gymnasieskolor som finns och om de har någon inriktning som du är intresserad över att gå. Det kan självklart vara svårt att veta vilken inriktning man vill gå men om du hittar en skola som har en inriktning som du skulle kunna tänka dig att senare arbeta med är det ett smart val att sätta den utbildningen och skolan som förstahandsval. Du ska alltså sätta den utbildning och den skola som känns mest lockande som förstahandsval även om du fortfarande är lite osäker. Som andra och tredjehandsval kan du sätta utbildningar och skolor som du också tycker är intressanta men som du kanske känner dig lite osäker på.

Ett smart tips är att börja planera och välja utbildning och gymnasieskola redan i årskurs 7, då kan du sätta upp ett mål med dina studier. Vissa utbildningar och skolor kräver nämligen att du har rätt så höga betyg, så om du har valt vilka utbildningar och skolor du kan tänka dig att gå redan i sjuan blir det lättare att nå de högre betygen.

När du väl går i slutet av årskurs 9 kommer du att få reda på vilken utbildning och skola du har kommit in på. Om du känner här att du har ångrat ditt förstahandsval kan du självklart välja ditt andrahandsval istället. Men om du är nöjd med alla dina val och i den ordningen är det viktigt att du är medveten om att det inte är alltid du får ditt förstahandsval, det är just därför det är så himla viktigt att ha intressanta utbildningar och skolor som andra och tredjehandsval.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *