Om du gillar att pyssla med färg och form digitalt kan det vara ett bra karriärval att bli grafisk designer. När du jobbar med grafisk design eller grafisk formgivning får du chans att dagligen ta fram nya uttryck för olika företag. Du kan till och med ta fram din egen serie av grafiska tryck och sälja den. Tack vare alla digitala verktyg är det lättare än någonsin att nå ut med dina skapelser, så trots en konkurrensutsatt marknad kommer du kunna hitta en väg till att få jobba med din passion.

Utbildning för att bli grafisk designer

Det finns inga självklara karriärvägar för att jobba med grafisk formgivning. Somliga går gymnasieutbildningar genom vilka de får med sig kunskaper, andra går program via yrkeshögskolor. Som med alla digitala jobb är det viktigt att alltid lära sig nytt, eftersom marknaden förändras hela tiden. Därför ligger mycket av utvecklingen även på dig själv. Ju mer du övar i exempelvis Adobe-programmen, desto bättre blir du på din grej.

Om du ska jobba på en designbyrå Göteborg eller Stockholm som rankar högt kan du behöva uppvisa såväl ett utbildningsintyg som en stark portfolio. Fördelen med att gå ett yrkeshögskoleprogram inom grafisk design är att du får relevant arbetslivserfarenhet under studietiden och på så sätt har samlat på dig vitsord innan du börjar söka jobb. Kreatörsjobb är dock oftast rättvisa i det att du kommer långt med en genomarbetad portfolio.

Portfolio inom grafisk formgivning

Din portfolio kommer tala för sig själv. Av den anledningen bör du ge den en hel del omsorg och uppdatera den ofta. Vad kan ingå i en grafisk formgivares portfolio? Du kan göra allt från egna typsnitt till en varumärkesplan. Möjligheterna är oändliga! Bara en sådan sak som att kunna visa att du vet hur färger bör användas i ett varumärke är ett stort plus när du ska söka jobb som grafisk designer.

Jobba på designbyrå eller på distans

När du har kunskap och/eller utbildning i bagaget är det alltså dags att söka drömjobbet inom grafisk form. Du måste inte söka dig till en typisk designbyrå i Göteborg eller Stockholm utan kan välja att distansarbeta. Allt fler designjobb sker just på distans, och där du själv kan välja om du vill arbeta på plats eller i hemmet.

Över lag kan distansarbete vara en bra inkörsport till drömjobbet, för du lär dig mycket under tiden. Skicka ditt cv och din portfolio till olika företag, alternativt sök jobb via olika frilansplattformar. I vissa av fallen kan du behöva starta eget företag för att kunna fakturera, men det brukar gå bra att A-skattefakturera via bland andra Cool company och Frilans finans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *