Att göra karriär handlar i första hand om att vara kompetent och visa framfötter. Men det handlar dessvärre inte bara om det, utan det finns gott om undersökningar som visar på att en persons utseende har stor påverkan på hur det går för honom eller henne i arbetslivet. Det gäller för både kvinnor och män, men i något högre utsträckning för kvinnor.

Snygga tjänar mer

Det finns en amerikansk studie som har kunnat konstatera att någon som uppfattas som snygg i genomsnitt tjänar 12 % mer än sina kollegor med normalutseenden. Det är givetvis också något som kommer påverka pensionen, vilket gör att det är en livslång förlust. Utöver det så är det dessutom så att den som avviker nedåt från skönhetsnormen straffas för det. Det gäller särskilt för övervikt där tjocka personer både tjänar 10 % mindre än normalviktiga, och också löper större risk att bli av med jobbet.

Snygga har lättare att få toppjobbet

Utöver löneutveckling när du väl är inne i karriären är det också så pass orättvist konstruerat att snygga människor har lättare att få de bästa jobben. Det gäller särskilt för yrken med många externa kontakter som säljarjobb. Där tenderar arbetsgivare att diskriminera till fördel för personer som upplevs som snygga och vältränade. Ironiskt nog har studier kunnat visa att utseendet i en säljsituation sedan inte spelar särskilt stor roll.

Utnyttja detta till din fördel

Det här är givetvis inget som är önskvärt. Icke desto mindre är det ett faktum som vi inte kan förändra över en natt. Däremot kan vi använda det till vår fördel. Ett sätt är till exempel att jobba hårdare med vår träning. Det ger dels hälsomässiga fördelar och dessutom som synes ovan karriärfördelar även om du inte är född med en Hollywoodstjärnas genetik. Som kvinna finns det dessutom många sätt att fuska på. Du kan till exempel besöka Motiva för att snygga till brösten, eller jobba med smink och kläder för att framstå som mer attraktiv än du är. De pengar du betalar till Motiva kan bli en investering när det är dags att ta dig vidare i karriären och söka en högre position. Det här är ett sätt att spela systemet utan att du förlorar något på det. Som de säger i Amerika: Don’t hate the player, hate the game.

Personligheten spelar mest roll

Avslutningsvis vill vi tillägga att utseende är en sak. Men i slutänden är det din personlighet och din leverans som avgör hur det går för dig på jobbet. En som är både snygg och duktig har givetvis flest fördelar. Men inte ens Motiva kan göra sådana underverk med dig att du kan ta dig till en topposition om du är lat och otrevlig. Det är på många sätt en betryggande insikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *